Chipsmonster

“He, Darryl wat is dat voor boekje?”

Ik sta in de Albert Heijn met een product in de ene hand en in mijn andere hand heb ik een klein zwart boekje. Aandachtig lees ik welk effect de stoffen die in dit potje zitten hebben op je lichaam.

“Het is een boekje waarin de E nummers zijn beschreven zeg ik.” Een collega komt naar me toe lopen die ook boodschappen aan het doen is.

“Ik kijk hoeveel troep er in dit potje zit zeg ik”. Ze kijkt me enigszins verbaasd aan en zegt, troep, hoe bedoel je?”

“Al die toegevoegde e-nummers noem ik troep, verduidelijk ik.” Ze kijkt me aan en fronst haar voorhoofd. “Fabrikanten gaan toch geen troep in het eten stoppen?”

Dat valt nog maar te bezien zeg ik. Het voornaamste doel van de fabrikant is winst maken en om die winst te maken gaan ze ver, erg ver. En soms in plaats van e-nummers, vermelden ze de volledige naam alsof het lijkt dat er geen schadelijke stoffen in het product zitten.

“Hmm ok, nou succes met bestuderen van de hoeveelheid troep en ze maakt met haar wijs en middelvinger van beide handen aanhalingstekens in de lucht en vervolgt haar weg.”

Jarenlang heb ik met dit zwarte boekje in mijn tas rondgelopen. In dit boekje staan alle e-nummers die slecht voor je zijn. Dus de e-nummers die je dient te vermijden zijn rood, de e-nummers die geen schade aanbrengen zijn groen en de e-nummers waar twijfels over bestaan is aangegeven met oranje. Aan ieder de keus om een oogje dicht te knijpen of niet. Meestal beweert zo’n fabrikant dat het geen kwaad kan. Maar kleine hoeveelheden in verschillende producten is opgeteld een heleboel.

Soms vinden mensen mij maar een beetje gek en misschien zelfs wantrouwend in dat opzicht. Dat gezegd hebbende moet ik ook toegeven dat ik verzot ben op chips. Het liefst bolognese chips (ruim besprenkeld met e-nummer E621 o.a) En af en toe kan ik mezelf niet in bedwang houden om geen chips te kopen.

Geen chips in huis halen werkt niet, ik ben zelfs een keer naar de nachtwinkel gefietst voor een zak chips. Tja het is wat als je ontwenningsverschijnselen vertoont. En de zak was op binnen 10 minuten…zo’n grote…weet je wel…zo’n gezinszak. Gezinszak, hahahaha wat een grap dat ze dit zo noemen.

Ik mocht van mezelf een tijd alleen naturel chips kopen met de gedachte erachter dat dit de gezondere optie was! Chips en gezond….”Goed bezig zei ik dan tegen mezelf, Darryl”. De omgekeerde wereld, het moet niet gekker worden.

Waar kun jij intens van genieten terwijl je weet dat er troep in zit?

Moest je ook een beetje grinniken van deze blog? Dan is mijn boek “De wereld ligt aan je voeten” ook iets voor jou.