Mijn perspectief over Trauma

Darryl, kun jij deze som op het bord even uitleggen?

Ik sta met lood in mijn schoenen op en ik denk alleen maar “ik weet het antwoord niet en nu wil je ook nog dat ik de som ga uitleggen?”

Ik sta voor het bord, het zweet breekt uit, ik kijk naar de som en ik voel de tranen opwellen. Iedereen staart naar me en ik voel me opgejaagd. De juf begint ongeduldig haar gewicht van het ene naar het andere been te verplaatsen. Ik rol het krijtje wat ze in mijn handen heeft geduwd heen en weer tussen mijn handpalmen en nu voel ik dat de tranen over mijn wangen rollen. Ehm….ok zegt de juf…ga maar zitten Darryl. Ik leg het wel even uit. En ze begint de uitleg af te raffelen en ik ben haar al kwijt voordat ze begint.

Dit moment…eigenlijk alle rekenmomenten….zorgde voor zoveel stress!! En al deze momenten tezamen zie ik als trauma. Momenten van ongelooflijk veel stress die ik als traumatisch ervaren heb.

Volgens de definitie uit de van Dale betekent trauma:

1 verwonding;

2 (psychologie) hevige geestelijke aandoening die een stoornis veroorzaakt.

Met de eerste definitie zeg ik…mwah…de gebeurtenis kan inderdaad een ervaringswond hebben gecreëerd. Alleen heeft de van Dale het in dit geval over een fysieke verwonding. En een verwonding op zichzelf is niet traumatisch (vind ik). Het is de gebeurtenis waardoor de verwonding is ontstaan die als traumatisch is ervaren.

Met de tweede definitie gaat de van Dale er vanuit dat trauma alleen in het hoofd afspeelt als zijnde een geestelijk aandoening die een stoornis veroorzaakt.

Trauma speelt zich niet alleen af in het hoofd. We hebben ook nog een heel lijf waar alle emoties van dit trauma zijn opgeslagen.

Trauma kan in mijn beleving ontstaan door verschillende oorzaken.

1 Discriminatie;

2 Medische ingrepen;

3 Bevalling;

4 Ongeval/ziekte/ongeluk;

5 Aanranding/verkrachting;

6 Toxische partner/familielid/vrienden;

7 Vluchten uit je land;

8 Verlies van werk/familie/vrienden;

9 Gebeurtenissen uit jeugd of (jong) volwassen periode.

Trauma zorgt voor stress, de emoties van die stressmomenten worden opgeslagen in je lichaam en ook als herinnering in je hoofd. Zodra er iets gebeurd wat een herinnering van vroeger activeert komen ook die emoties weer omhoog en reageer je vanuit een overlevingsstrategie om je veilig te houden.

De oplossing is helen van binnenuit. In je lichaam zit zoveel stress opgeslagen maar in de meeste gevallen gaat men alleen met het hoofd aan de slag. Ook belangrijk maar het kan veel effectiever als je hoofd en je lijf aan de slag gaat. Durf jij je emoties te doorvoelen…en wil je dat?

Veel mensen willen of durven dit niet en blijven daarom hangen in oud gedrag.

Ben jij team doorvoelen of kies je liever voor team oud zeer?

Laat je een reactie achter in de comments? Ik ben heel benieuwd naar je reactie.