Lang gekoesterde droom of spontaan idee?

Lang lang geleden werd er een kindje geboren en zij heette…….Nee grapje als ik mijn hele levensverhaal in één blog uit de doeken moet doen ben ik jullie al kwijt bij de eerste paragraaf.

Wist je dat ik er nooit van gedroomd heb om boeken te schrijven. Opeens was het idee er. Toen ik op wereldreis ging schreef ik het ene na het andere notitieboek vol met al mijn avonturen, frustraties, verwonderingen, gekke, zielige of grappige momenten. Het was voor mij een manier om de dag te verwerken want er was lang niet altijd iemand geïnteresseerd in mijn verhalen en ik moest ze toch kwijt.

Dus werden het mijn vertrouwde reisgenoten pen en papier aan wie ik mijn verhalen toevertrouwde. Ik denk dat ik in die periode van 18 maanden reizen een stuk of vijftien notitieboeken heb volgekalkt. Wat ik ermee zou doen daar had ik nog geen idee van.

Op 5 Februari 2019 zette ik weer voet op Nederlandse bodem. Na 18 maanden reizen was ik “verzadigd” en ik kon niets meer waarderen. Als ik iets wilde doen dan was het alsof er een onzichtbaar chagrijnige vrouw naast me zat die al mijn ideeën afkraakte. “Hebben we al gezien” , “Been there  done that”, “Hoeveel van die towers met ‘oogverblindend’ uitzicht op de stad kun je beklimmen Darryl?” En ik realiseerde me maar al te goed als ik niet meer dankbaar kon zijn om dit soort avonturen te ondernemen dan wordt het tijd om te gaan.

Ik moest alles weer opbouwen in Nederland. Een huis, een baan en misschien toch weer een business starten. Het idee waar ik mee rondliep was om mensen te inspireren en motiveren datgene te doen waar hun hart sneller van ging kloppen. Want ja dat had ik zelf achttien maanden gedaan dus waarom zou iemand anders dat niet kunnen. Mijn eerste ingeving was om als spreker aan de slag gaan maar na een oriënterend gesprek met sprekerscoach viel dat plan in duigen.

Omdat ik toch iets met al die verhalen wilde doen probeerde ik wat improvisatietheaterworkshops wat het ook niet helemaal was. In Augustus 2019 wist ik het ineens. Ik ga een boek schrijven dan kan ik toch wat met al die verhalen doen. Mijn manuscript was op 31 december 2019 af en ik kreeg de kans om nog een 2e boek te schrijven met zes andere co-auteurs. Het leven kan soms raar lopen.

Of je nu een mogelijkheid krijgt om een boek in co-creatie te schrijven met anderen of er doet zich een andere mooie kans voor, als je er alleen aan blijft denken dan gaat er niets veranderen. Uiteindelijk moet je ook gaan met die banaan. Actie in de taxi!

Of zijn er anderen oorzaken die je tegenhouden om te beginnen met schrijven. Je geheim is veilig bij mij (knipoog).

Heb je van die opdringerige gedachten zoals:

  • Wie zit er op mij te wachten? (Jij zit op jezelf te wachten om te beginnen)
  • Wat zullen anderen wel niet van mij denken dat ik een boek ga schrijven.(Is de mening van anderen belangrijker dan die van jezelf?)
  • Ik weet niet waar ik moet beginnen. (Bij het begin…I know…flauw)
  • Ik ben er nu nog niet klaar voor. (Wanneer ben je er wel klaar voor?Wat moet er gebeuren om wel klaar te zijn? Wie heeft hier controle over?)
  • De drempel is nu veel te hoog om een boek te schrijven. (Wat moet er gebeuren om die drempel te verlagen? Wie heeft hier controle over?)
  • Een boek schrijven kost handen vol geld! (Ja, het kost inderdaad geld maar alles kost geld. Echter het meest kostbare bezit wat een mens heeft is tijd!! Geld kunt je altijd weer verdienen. Tijd krijg je nooit meer terug)
  • En laten we eerlijk blijven, je wordt er ook niet jonger op met dat getwijfel.
  • Ik heb er nu geen tijd voor. (Wanneer wel? Tijd maak je. Iedereen heeft 24 uur in een dag, tenzij jij de uitzondering bent).

Ja, ik weet het tough love. De keuze is altijd aan jou pak je de kans of niet?

En ben je ook van plan een boek te gaan schrijven onthoud dan: Goede schrijvers worden niet geboren ze worden gemaakt (ehmm nou technisch gezien worden ze wel geboren).

P.S: Ik ga op 30 juni 2023 van start met een groepcoachingprogramma om het fundament van je manuscript te maken. Vanuit dat fundament ga je aan de slag met je manuscript. Lijkt dit je wat? Stuur me een berichtje zodat we samen kunnen ontdekken of dit iets is voor jou. Er is plek voor 5 personen en we gaan 12 weken met elkaar aan de slag.